Istorie Politica

ISTORIA POLITICA

Primele mentiuni legate de organizare politico-militara a dacilor le avem la Trogus Pompeius, stiri ce se refera la o situatie din sec. II a.Chr. El pomeneste de un conducator dac numit Oroles, conducand un teritoriu in estul Transilvaniei si vestul Moldovei, ce lupta contra bastarnilor ce incercau sa patrunda dinspre est.

O alta mentiune, tot la acelasi scriitor este cea referitoare la ‘cresterea (puterii) dacilor sub regele Rubobostes’. Astfel, primele stiri despre daci si organizarea lor politico-militara se refera la zona intracarpatica, totul culminand cu perioada lui Burebista. Etapele care au dus la regatul acestuia sunt neclare inca. Spatiul intracarpatic a fost dominat dpdv politico-militar de celti in sec. IV-III, insa acestia dispar treptat pana in sec. II a.Chr., fiind asimilati/alungati. Burebista (80-44 a.Chr.) este primul conducator despre care avem stiri crise mai clare. In timpul sau, organizarea politica, militara si religioasa sunt fara precedent. Acesta reuseste sa aduca in subordinea sa toate centrele de putere din lumea geto-dacica, prin forta sau aliante.

istoria politica

Mai mult, acesta duce campanii militare victorioase si in afara ariei civilizatiei geto-dacice, impunandu-si controlul asupra cetatilor grecesti din estul Marii Neagre, invingandu-i pe celtii boii si taurisci din Europa Centrala, sau pe scordiscii din sudul Dunarii. Astfel, reuseste sa controleze un teritoriu ce se intindea din Slovacia pana la muntii Balcani. Burebista este insa asasinat, iar statul sau se destrama in patru, mai apoi cinci state mai mici. Ca urmare, teritoriul dacic se micsoreaza, sarmatii (yazigi si roxolani), germanicii (buri, bastarni) si apoi romanii ocupand teritorii marginase ale nucleului dacic. Stirile scrise pe care le avem nu mai sunt atat de numeroase. In zona Dobrogei sunt pomeniti trei conducatori geti (Rholes, Dapyx si Zyraxes), ale caror teritorii sunt ocupate treptat de catre romani.

harta-razboaie-R.Oltean

Alt conducator dac pomenit e Cotiso (acelasi sau nu cu Coson, domnind intr-o zona montana, probabil Banat sau Oltenia), si el in lupta cu romanii pana in 29-28 a.Chr. cand e invins. Altul e Dicomes, (domnind undeva in afara arcului carpatic, in Muntenia sau Moldova), ce promite ajutor lui Antonius in razboiul civil roman contra lui Octavianus.

In sfarsit, cel mai puternic stat dac rezultat in urma destramarii este cel care a avut centru in zona intracarpatica, si anume in muntii Orastiei, la Sarmizegetusa. Sunt pomeniti Deceneu, ce ii urmeaza lui Burebista, apoi Comosicus, Coryllus (Scorilo) si Duras. Scrierile antice isi indreapta atentia asupra lumii dacice odata cu anul 85 d.Chr., cand dacii, condusi de Diurpaneus, ataca provincia romana Moesia. Diurpaneus isi ia dupa aceasta campanile victorioasa numele de Decebal. O data cu acest atac incepe seria de trei razboaie pe care dacii le vor duce contra romanilor (85-89, 101-102, 105-106), sfarsite prin cucerirea statului dac de catre Imperiul Roman si aparitia provinciei Dacia.

R.Oltean-1p

R.Oltean-2p

BizStudio by Sketch Themes