Curriculum
TERRA DACICA AETERNA s-a infiintat oficial la 1 iunie 2007 la Cluj Napoca, la initiativa unor pasionati de istorie antica. Chiar de la inceput in randurile membrilor asociatiei s-au aflat istorici-arheologi specializati pe perioada antica, sau studenti care urmau acest drum. Astfel s-a inceput studierea documentatiei istorice legate de echipamentele antice, cautarea modalitatilor efective de recreere a acestora, precum si observarea fenomenului de “reenactment” in restul lumii, acolo unde acesta este o metoda efectiva de predare a istoriei. Apar astfel in cadrul asociatiei noastre primele replici dupa echipamente romane din Romania, precum si primele replici dupa un echipament complet de dac din lume. Pana in present, asociatia a fost prezenta in peste 100 de manifestari legate de prezentarea istoriei antice de pe acest teritoriu. Prezentam in continuare cateva din momentele-cheie ale activitatii Terra Dacica Aeterna:
- Prima “iesire in public” a asociatiei noastre a fost pe 17 ianuarie 2008, in cadrul unei ore de istorie tinuta la scoala I.Bob din Cluj Napoca. Aici s-au prezentat echipamentele dacice si romane, functionalitatea lor, precum si o scurta istorie a celor doua popoare antice.
- In perioada 9-11 aprilie 2008 are loc prima manifestare de reenactment a asociatiei, la Costesti (jud.Hunedoara), in cadrul celui de-al “IV-lea Congres romano-elvetian de politici edilitare in Imperiul Roman”.
- 2-3 august 2008 a marcat prima prezenta Terra Dacica Aeterna in cadrul Festivalului “Zilele Romane” – Zalau, primul festival de reenactment antic din Romania, unde pana atunci veneau doar trupe de reenactment din strainatate.
- Anul 2009 inseamna pentru Terra Dacica Aeterna crearea celui de-al treile grup distinct in asociatie, cel al sarmatilor. Istoria teritoriului romanesc este astfel redata mai fidel, si momentele istorice vor putea fi redate mai aproape de adevar.
- Intre 22-24 august 2009 membrii asociatiei au fost prezenti la primul festival de reenactment din strainatate, “Ludi Savariensis” din Szombathely, Ungaria.
- 18-20 septembrie 2009 prezenta in cadrul festivalului “Eagle on the Danube” – Svishtov, Bulgaria.
- Intre 2009-2010, in satul Costesti (jud. Hunedoara), pe terenul Centrului de Agrement pentru Tineri si Copii, Terra Dacica Aeterna a construit un atelier in care s-au recreat un cuptor de ars ceramic roman si o forja. Aici s-au facut in anii care au urmat ceramica si obiecte din metal dupa metode antice, in cadrul unor ateliere de arheologie experimentala la care au participat atat membrii asociatiei, cat si cei prezenti in tabere.
- In perioada 16-21 aprilie 2010 Terra Dacica Aeterna a fost prezenta la cel mai mare festival de reenactment antic din lume, “Natale di Roma”, tinut in Italia, in capitala Imperiului Roman.
- Intre 15 iunie – 15 septembrie 2010 asociatia noastra, in parteneriat cu Directia pentru Tineret a judetului Hunedoara, participa la o tabara tematica de cultura, traditie si civilizatie dacica si romana. Terra Dacica Aeterna a avut un rol central in prezentarea acestor civilizatii catre grupurile de copii prezenti.
- 29-31 iulie 2011 prezenta in cadrul festivalului “Gotania” – Hrubiezsow, Polonia.
- 7-12 octombrie 2011 recreerea unui cuptor dacic de ars ceramic, la Mediesu Aurit (jud. Satu Mare).
- 29 august – 2 septembrie 2012, Festivalul Istoric din Vize, Turcia
- 30-31 martie 2013 prezenta la Chisinau, Moldova, cu ocazia implinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania
- 15-16 iunie 2013 “Carnuntinum Romerfest” – Petronell, Austria, festival ce se desfasoara in fiecare an in interiorul unuia din cele mai mari arheoparcuri din lume, loc unde s-a reconstruit complet un colt al orasului roman Carnuntum.
- Intre 16-18 august 2013 Terra Dacica Aeterna a participat la a doua editie a celui mai mare festival de reenactment pe perioada antica din Romania, Festivalul Antic Tomis (editia a doua), organizat in Constanta
- Pe 2 noiembrie filiala Constanta a asociatiei a participat la Festivalul Antic “Nicopolis ad Nestum”, organizat in orasum Garmen din Bulgaria
DESCARCA Curriculum complet AICI