Unitati militare romane:
Contubernium:
Era cea mai mică unitate din cadrul armatei romane era o grupă formată din 8 soldaţi (iniţial 10), care împărţeau un cort împreună.
Centuria:
Era formata din 10 contubernii (80 oameni).
Manipulum:
Era format din 6 centurii (480 de oameni).
Cohors:
Grupând 10 centurii rezulta cohorta (800 de oameni).
Cohorta (cohors,cohortes) unitate militară. Iniţial cohorta, ca subunitate a unei legiuni, era formată din 800 legionari pentru ca după domnia lui Augustus să ajungă la 480 militari. In timpul Imperiului cohorta era împărţită în 6 centurii de câte 80 oameni conduse fiecare de un centurion.
Tipuri de cohorte: cohors quingenaria – cohorta de 500 oameni; cohors milliaria – cohorta de 1000 de oameni; cohors equitata - cohorta mixtă de pedestraşi şi cavalerie
În trupele auxiliare existau cohorte: cohors alaria (cavalerie), cohors classica (marinari), cohors equitata (pedestraşi cu un detaşament de cavalerie), Cohors peditata (pedestraşi), etc.
Ca unităţi speciale amintim : cohors praetoria, - cohortele de pretorieni (în perioada Republicii -gărzile personale ale unui general; în timpul Imperiu – gărzile imperiale); cohors togata – unităţi din gărzile pretoriene, îmbrăcaţi civil care activau în centrul sacru al Romei, unde toate unităţile înarmate erau interzise; cohortes urbanae, - unităţi de poliţie care patrulau în Roma
Legio:
Legiunea (legio, legionis) - corp militar format din cetăţeni romani (cives romanorum), unitatea de bază a armatei romane. Legiunea era formată în principal din cohorte de infanterie grea –legionarii. Lor li se alăturau una sau mai multe unităţi de auxiliares, adică cavalerie, arcaşi, etc. Mărimea unei legiuni a variat în decursul timpului de la 4200 de legionari în timpul Republicii la 5200, plus auxiliari, în timpul Imperiului. În vremea Principatului, legiunea e alcătuită din 60 de centurii (10 cohorte), conduse de tot atâţia centurioni. Mărimea reală a unei legiuni putea însă varia în funcţie de luptele avute sau slaba finanţare.
Legiunile pe care le statul roman le mobiliza a variat de la 5 legiuni în timpul Republicii (pe timp de pace), la 70 în timpul războiului civil dintre Octavian şi Marcus Antonius, pentru a se stabiliza în jurul cifrei 28 în timpul Imperiului.
Era formata din 10 legiuni (8000 de oameni).
Specialişti (Immunes):
Alături de infanteristul greu, în cadrul unei legiuni avem aşa numiţii immunes, specialişti precum „ingineri”, medici, dulgheri, etc. Aceştia erau legionari complet pregătiţi, dar efectuau activităţi conform specializării lor şi erau scutiţi de unele sarcini impuse legionarului obişnuit şi erau plătiţi mai bine.