Documentatie pentru daci, traci

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Documentatie pentru daci, traci

Postby Alexandru_Dacicus » 08 Jan 2009, 01:59

Donau Archeologie :

Aici puteti gasi indice la mai multe reviste de specialitate de la noi din tara, unde se gasesc un numar mare de articole pe perioada dacica : Acta Musei Bruckhental, Dacia, Studii de Preistorie, Thraco-Dacica, Cercetari Arheologice. Se mai gasesc de asemenea indice pentru reviste din Ungaria, Slovacia, Cehia.
http://www.donau-archaeologie.de/doku.p ... uebersicht

Portalul de arheologie al Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu

De aici puteti downloda un numar enorm de carti si studii, in limba romana, inclusiv numerele revistei Acta Terrae Septemcastrensis, si carti intregi.
http://arheologie.ulbsibiu.ro/

Muzeul National al Unirii, Alba Iulia

De aici puteti downloda revista Apullum, la unele numere mai vechi insa doar rezumat.
http://www.muzeuluniriialba.ro/apulum.php

Muzeul Banatului

De aici puteti donwloda numerele recente din Analele Banatului, de asemenea si cateva carti de interes pentru cei pasionati de istoria Daciei Romane.
http://www.muzeulbanatului.ro/mbt.htm

Centrul Interdisciplinar de studii arheologice, Iasi

Puteti descarca articole din revista centrului, multe legaturi spre alte centre similare de la Iasi cu publicatii ce pot fi descarcate (inclusiv Classica et Christiana). Singura problema e ca situl nu intotdeauna functioneaza, defapt mare parte a timpului serverul lor este picat, functionand doar "ocazional". Incercati-va norocul. Eu am avut odata norocul sa mearga si am scos mult material...
http://cisa.uaic.ro
www.arheoinvest.uaic.ro

Muzeul de istorie nationala si arheologice, Constanta

De aici puteti descarca marea majoritate a numerelor din Pontica, la cele mai vechi, doar rezumatele.
http://www.minac.ro/publicatii.php

Complexul Muzeal Arad

De aici puteti descarca indicele publicatiei Ziridava, toate numerele
http://www.museumarad.ro

Institutul National de arheologie din Sofia

De aici puteti descarca un numar de publicatii (unele in limba engleza), cu numeroase articole (in general foarte bune) despre lumea tracica. Un "must read"...
http://aim.sofianet.net/

Limbile traco-daco-moesice

Pana acum, singurul site romanesc serios de lingvistica tracologica, este al domnului Sorin Olteanu, filolog clasic. Se gasesc studii de lingvistica tracologica de o calitate excelenta. Un "must read" pentru toti cei interesati de limba stramosilor.
www.soltdm.com

Editura Istros

De aici din pacate nu mare lucru, dar totusi se pot gasi rezumatele articolelor publicate in unele din numerele publicatiei Istros
http://www.edituraistros.ro/

Muzeul Tarii Crisurilor
De aici, iarasi rezumate ale articolelor publicate in unele din numerele publicatiei Crisia
http://www.mtariicrisurilor.ro/

As mai vreau sa mai adaug faptul ca pe unele site-uri precum www.scribd.com, se pot gasi carti despre traci si daci. Din pacate, in majoritate covarsitoare documentele puse apartin curentului tracoman. Cu toate acestea, eu am gasit si am downlodat de aici carti de valoare, precum Orphica Magica de celebrul tracolog bulgar Alexander Fol, si altele.

Cam atat pentru astazi. ;)

arcia
Posts: 180
Joined: 04 Aug 2009, 22:07

Re: Documentatie pentru daci, traci

Postby arcia » 14 Feb 2011, 13:28

Al. Papadopol-Calimah, Scrieri vechi pierdute atingatoare de Dacia
Menandru: „Femeile gete erau frumoase si iubitoare de petreceri. Ele mergeau intr-o zi pana la cinci adunari, ceremonii de sacrificii si cercuri muzicale.”
Clearchos, citat de Athenaios: femeile getilor faceau pe trupul si mai ales pe fruntea femeilor trace, vecinele lor, diferite figuri cu acul, spre semn de ocară si de robie. Aceste semne, dupa Hesychios se numeau „istriene”, adica impestritate si colorate cum erau stofele portului locuitorilor de pe malurile Istrului.

User avatar
21 inf
Posts: 75
Joined: 07 Dec 2008, 15:36
Location: la oaste
Contact:

Re: Documentatie pentru daci, traci

Postby 21 inf » 10 Mar 2011, 07:47

BCU Cluj-Napoca a început procesul de digitalizare a documentelor din gestiunea sa. Se pot găsi acum pe net pe situl BCU documente interesante, cum ar fi Arhiva Someşană (Bistriţa-Năsăud), ziare şi periodice din Cluj şi Ardeal din secolele XIX-XX, manuscrise (am downloadat nişte cărţi faine, scrise (copiate) de mână, în limba maghiară, din 1850-1851, sursă primară de informare chiar şi pentru multe lucrări româneşti actuale, despre revoluţia de la 1848 - am găsit în sfârşit de unde vine expresia maghiară "câte sate româneşti sunt în Ardeal, atâţia Horea sunt" în una dintre aceste manuscrise-copii).

La cerere, contra cost, BCU digitalizează orice se cere, cu prioritate.
Din Ţara Moţilor eu am venit!


Return to “Izvoare scrise”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron