Cateva intrebari???

Guthnamund
Posts: 3
Joined: 04 Sep 2010, 13:51

Cateva intrebari???

Postby Guthnamund » 16 Sep 2010, 20:41

Salve

incerc in prezent sa gasesc diverse surse in legatura cu lorica squamata (loricae suamatae?) romane gasite in Transilvania. Din pacate nu locuiesc in Ro asa ca doar pe internet nu gasesti mare lucru, totusi am gasit cateva chestii si am sa va rog sa ma ajutati mai departe. O sa o iau pe rand ar fi cam 3-4 chestii.

1. pe site-ul asta (http://www.roma-victrix.com/armamentarium/loricae_squamata.htm) gasesc niste fragmete descoperite se pare la Ulpia http://www.roma-victrix.com/armamentarium/img/loricae_squamata05.jpg. As fi interesat daca sunt publicate pe undeva, in principiu sunt interesat de dimensiuni si forme precum si de material.

2. am citit
Cum era de asteptat, din depozitul de armament exista descoperiri specifice, dintre care cea mai importanta este o mare bucata dintr-o camasa de zale (lorica squamata).S-au patrat aproape 3.000 de solzi cusuti pe o panza foarte rezistenta; conservarea textilei timp de peste 17 secole este un adevarat miracol.
aici http://turism.turdainfo.ro/index.php/Castrul-roman/castrul-roman.html. Despre asta gasesc o trimitere bibliografica la Barbulescu: "Potaissa. Studiu monografic" 1994 pag. 109. Nu stiu exact ce poate sa cuprinda studiul fiind o monografie probabil nu multe detalii, daca are cineva acces la el (poate un scan) sau are poate niste poze as aprecia daca le posti aici. Tot la fel ma intereseaza dimensiuni, material si material textil.

3. In sfarsit am mai gasit niste referiri de solzi si in Salaj la Porolissum, Buciumi, Gilau, Dealul Lupului (Matei 2004, http://tezaur.cimec.ro/Vizualizare.aspx?IDDomeniu=9&IDFateta=11, http://www.terradacica.ro/reenactment/armura.html, Dan Isac http://www.archaeology.ro/graphics/sr_rec1pl05.gif).

4. orice alte surse cunoasteti, poate din muzee carti etc.

In principui ma intereseaza cele cu solzi dreptunghiulari.

Acu poate va intrebati de ce, pur si simplu vreu sa-mi fac una si daca incep as dori sa incep cu una de "acasa".

In rest numai bine sper ca ma veti ajuta

valete
G.

User avatar
MARCIUS TURBO
Posts: 1821
Joined: 11 Dec 2008, 15:35

Re: Cateva intrebari???

Postby MARCIUS TURBO » 10 Nov 2010, 17:40

Poate cineva sa-i raspunda lui Guthamund in legatura cu loricile de solzi ?

User avatar
Ziais
Posts: 368
Joined: 08 Dec 2008, 21:40

Re: Cateva intrebari???

Postby Ziais » 30 Nov 2010, 13:53

Doar o parere asupra modului de publicare a descoperirilor din cateva castre:
http://www.archaeology.ro/sr_rec1.htm#22
Asta asa ca sa ne facem o parere despre anumite publicatii....


Return to “Artă şi arheologie”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron