Apostolul Andrei in Dacia


User avatar
MARCIUS TURBO
Posts: 1821
Joined: 11 Dec 2008, 15:35

Re: Apostolul Andrei in Dacia

Postby MARCIUS TURBO » 26 Nov 2009, 22:56

Sincer sa fiu nu stiu de unde au date ca acestea:
"Societatea dacilor nu avea sclavi..."
"Femeile erau egale cu barbatii.."
Se cunosc date scrise in izvoare care sa confirme asa ceva?

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: Apostolul Andrei in Dacia

Postby Oroles » 26 Nov 2009, 23:30

:lol: Pai cum sa fie adevarat, n-ai vazut ca erau si virgini!! Deci, poporul dac s-a nascut cumva prin fotosinteza,nu prin metodele obisnuite.
Acum serios, astea-s chestii sustinute in special prin anii 80, cand se incerca proslavirea stramosilor nostri daco-geti, care nu erau nici latini, adica de-ai vestului, nici slavi, adica de-ai rusului (estului). Le puteti regasi in trilogia filmelor romanesti despre daci (Burebista, Dacii, Columna). Probabil acel grec, sau autorul articolului s-a inspirat din cinematografie, fara sa se uite mai departe.
De unde pana unde a ajuns apostolul Andrei in Finlanda??!! Sau, daca e sa ne gandim serios, nu avem nici o dovada ca a fost pe teritoriul Romaniei. In vietile sfintilor se zice ca a propovaduit in Scitia, deci nu in Scythia Minor (Dobrogea de azi), care e numai o parte infima (poate 5 %) din toata Scitia. Era situata in nordul marilor Caspica si Neagra, si ca sa ajungi la ea nu era neaparat sa treci prin Dobrogea, puteai si sa treci peste Caucaz, deci si chestia cu Andrei apostolul romanilor e cam trasa de par.
Oroles

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Re: Apostolul Andrei in Dacia

Postby Alexandru_Dacicus » 28 Nov 2009, 21:52

Articolul este unul senzationalist.

Nu stim cand si cum a patruns crestinismul la daci, exista foarte putine date despre activitatea Sf. Apostol Andrei. Foarte probabil ca nici macar sa nu fi ajuns prin Scytia Minor, si daca a ajuns, sa fi avut un periplu de foarte scurta durata. Din cate stiu eu, primul despre care avem informatii clare ca a raspandit crestinismul si la daci, era Nicetas din Remeasiana, in sec IV-V d. Hr.

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: Apostolul Andrei in Dacia

Postby Oroles » 29 Nov 2009, 04:03

Nici despre Nicetas nu stim prea multe, decat ca era din Remesiana,localitate de pe malul sudic al Dunarii. Nu mai tin minte exact daca a propovaduit si pe teritoriul nostru. S-ar putea sa ma insel, dar din ce tin eu minte, scriitorii antici ziceau ca a propovaduit in Dacia, si Dacia la acea vreme(a doua jumatate a secolului III-secolul IV) erau de fapt doua provincii de la sudul Dunarii, infiintate in fosta Moesie, ca amintire la provincia parasita de la nord de Dunare. Daca imi amintesc bine aceste date, avem destule dubii in legatura cu nominalizarea lui Nicetas ca prim propovaduitor pe teritoriul nostru.
Oroles

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Re: Apostolul Andrei in Dacia

Postby Alexandru_Dacicus » 29 Nov 2009, 11:56

Sursele cele mai bune pentru daci si Nicetas sunt scrisorile si poemele lui Paulinus de Nola. Paulinus de Nola vorbeste despre doua feluri de daci, cei cu caciuli si cei care lucreza pamanturile, de pe ambele maluri ale Dunarii care "alergau" sa fie increstinati de Nicetas. Cred ca asta e pasajul in latina:

Te patrem dicit plaga tota Borrae
Ad tuos fatus Scytha mitigatur,
Et sui discors fera te magistro
Pectora ponit.
Et Getae currunt, et uterque Dacus:
Qui colit terrae medio, vel ille
Divitis multo bove pilleatus
Accola ripae.

De lupis hoc est vitulos creare,
Et bovi junctum palea leonem
Pascere, et tutis cava viperarum
Pandere parvis.
Namque mansueto pecori coire
Bestias pulsa feritate suades,
Qui feras mentes hominum polito
Imbuis ore.
Orbis in muta regione per te
Barbari discunt resonare Christum
Corde Romano, placidamque casti
Vivere pacem.

Avem de pe undeva din sec IV d. Hr si niste sfinti mucenici, Cvintilian, Maximian si Dada din localitatea Ozovia, situata undeva la sud de Dunare. Numele localitatii, ca si numele ultimului mucenic par a fi de origine dacica.

Raspandirea crestinismului pe linia Dunarii in secolele III-IV d. Hr este o realitate. Dar cu siguranta, la nord de Dunare, pe teritoriul actual al tarii noastre, lucrurile stateau cu totul altfel....


Return to “Izvoare scrise”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron