Originea Romanilor

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Originea Romanilor

Postby Alexandru_Dacicus » 04 Sep 2009, 17:00

Am decis sa deschid un subiect de conversatie foarte popular in ultima vreme in randul celor interesati de istorie.
Cine suntem noi, Romanii, care este originea neamului si a limbii noastre ? Raspunsurile la aceasta intrebare au variat mult de-a lungul timpului in functie de conjunctura politica...

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: Originea Romanilor

Postby Oroles » 04 Sep 2009, 20:18

Asta da subiect fara sfarsit: daca te uiti pe forumul de pe Softpedia ai sa vezi ca sunt deja mii de postari, fara vreun rezultat pana acum. Parerea mea, umila, e ca suntem un amalgam, un mozaic, cu cate ceva de la fiecare popor ce a stationat sau trecut pe acest teritoriu. In rest, declararea ca sigura a unei obarsii latine sau dacice nu va duce la nimic bun, inevitabil vor aparea disensiuni. Omul de azi este ceea ce simte in inima lui, si gata.
Oroles

User avatar
Tekalo
Posts: 149
Joined: 11 Dec 2008, 21:18

Re: Originea Romanilor

Postby Tekalo » 05 Sep 2009, 11:40

Eu cred ca ar trebui avut in vedere faptul ca in ultimii ( cel putin) 50 de ani, Romania a beneficiat de o istorie compromisa, mistificata si mitica. Desi se spune ca noi venim din noua generatie si ar trebui sa scriem istoria asa cum era, lumea de fapt inca traeieste in era postcomunista si nu este gata sa accepte o altfel de istorie decat cea nationalista care a invatat-o la scoala. Subiectul este unul dificil de abordat din aceste considerente. Este frumos sa crezi ca ne tragem din daci si din romani, dar adevarul este ca ei au disparut de mult( tare de mult), iar intre timp daca nu ma insel pe aici au trecut: avarii, vizigotii, ostrogotii, gepizii( Transilvaniei i s-a zis la un moment dat Gepidia), alanii, 2-3 valuri de slavi, hunii si ungurii. Cam multi oameni, o parte au ramas, o parte au plecat, iar in amalgamul de populatii care au trait in acest teritoriu culturile dacice si romane au fost asimilate. Pe teritoriul Romaniei, la imceputul evului mediu pe langa asa zisii vlahi mai traiau: cumani, bulgari, etc. Tarii Romanesti i s-a spus la un moment dat Cumania Neagra. Putem spune ca suntem urmasii a o gramada mare de populatii migratoare sau semisedentare.

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Re: Originea Romanilor

Postby Alexandru_Dacicus » 06 Sep 2009, 13:29

Asta da subiect fara sfarsit: daca te uiti pe forumul de pe Softpedia ai sa vezi ca sunt deja mii de postari, fara vreun rezultat pana acum.


Da, sunt si multi continuatisti, neo-roesslerieni, tracomani, latinomani, nu s-a ajuns la vreun rezultat din cauza ca se abordeaza subiectul de pe pozitii foarte categorice, monodisciplinar si fara o minima critica si obiectivitate. E usor sa prelua o teza din cele de mai sus, sa o adopti si sa o consideri realitate, si apoi sa o sustii cu tot felul de argumente specific avocatesti - dar daca e sa iei dovezile la analizat, situatia care transpare este una mult mai complexa, cu ramificatii nebanuite, care nu stiu cand si daca va fi analizata vreodata obiectiv in istoriografie. De aceea, prin acest topic ar fi interesant sa avem o discutie productiva, libera, asupra acestui subiect.

Este frumos sa crezi ca ne tragem din daci si din romani, dar adevarul este ca ei au disparut de mult( tare de mult)


Intrebarea este, cand, cum - eventual de ce, au disparut ? Pana cand s-a mai vorbit limba dacilor ? Pentru multe din populatiile migratoare putem preciza, cu aproximarile de rigoare data "disparitiei" si arealele unde au fost concentrati poate ultimii vorbitori ai respectivei limbi (sarmati, cumani, iazi, etc).


Return to “Izvoare scrise”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron