Caii si folosirea lor

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Caii si folosirea lor

Postby Oroles » 10 May 2009, 19:17

Navigand pe ceva forum am gasit un post al unui tip despre uzul cailor la diferitele populatii.Il postez aici, multa lume nu cred ca stia toate informatiile astea
Apropo de ideea originii indo-europenilor undeva in stepa euroasiatica, un argument foarte bun in aceasta privinta este cel al importantei calului la mai toate popoarele indo-europene(cel putin in perioada arhaica de existenta a acestora).
Iar in ce priveste domesticirea calului, se pare ca aceasta a avut loc initial undeva prin actualul Kazahstan:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7926235.stm

Horses were domesticated much earlier than previously thought, according to a team of researchers.
They found evidence suggesting that the animals were used by a culture in northern Kazakhstan 5,500 years ago.

In Orientul Mijlociu primii care au incercat sa foloseasca in razboi carul de lupta au fost sumerienii(popor ne-indo-european), dar acestia foloseau magari in loc de cai(aveau doua tipuri de care, unul cu patru roti si tras de magari si un altul cu doua roti si tras doar de doi magari). Primii care au introdus carul de lupta tras de cai in zona civilizata de atunci(Egipt+Palestina+Mesopotamia+Asia Mica) au fost mitanni, un popor fie indo-european fie puternic influentat de indo-europeni in special in ceea ce priveste utilizarea cailor in razboi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mitanni

The ethnicity of the people of Mitanni is difficult to ascertain. A treatise on the training of chariot horses contains a number of Indo-Aryan glosses. Kammenhuber (1968) suggested that this vocabulary was derived from the still undivided Indo-Iranian language, but Mayrhofer (1974) has shown that specifically Indo-Aryan features are present.

The names of the Mitanni aristocracy frequently are of Indo-Aryan origin, but it is specifically their deities which show Indo-Aryan roots (Mitra, Varuna, Indra, Nasatya), though some think that they are probably more immediately related to the Kassites.

Utilizarea carului de lupta tras de cai s-a raspandit apoi si la popoarele semite din Mesopotamia si Canaan si la egipteni(prin intermediul initial al hyksosilor). Dar utilizarea sa pare sa fi fost o inventie indo-europeana, carul de lupta ramanand un simbol al "regalitatii" timp de multe milenii la indo-europeni.

In Vedele indiene, zeii arienilor apar in mod frecvent ca utilizand carul de lupta. In Iliada lui Homer regii si eroii aheilor utilizau carul de lupta(poate va aduceti aminte de episodul in care Ahile taraste corpul lui Hector legat de carul sau), desi grecii antici vor renunta apoi la utilizarea respectivei tehnologii si vor da o importanta mult mai mare infanteriei, cavaleria dobandind o importanta mai mare in special de la macedonenii lui Filip al doilea si Alexandru incolo.
Romanii, desi foloseau si ei predominant infanteria in perioada republicana si la inceputul celei imperiale, foloseau in cadrul triumfurilor ca element central carul de lupta, cu care erau "plimbati" prin oras invingatorii.
Celtii, desi foloseau si ei in mare parte infanteria(iar unii autori greci si romani ii caracterizau uneori ca fiind "sciti fara cai"), au continuat sa foloseasca in razboi carul de lupta, atat ca vehicul "de prestigiu" al capeteniilor cat si ca instrument efectiv de lupta, chiar si atunci cand restul poparelor antice abandonasera deja utilizarea carului in lupta propriu-zisa. Atunci cand romanii au invadat Britania(incepand cu Cezar), celtii de acolo inca mai foloseau in lupta carul.

Dar de ce oare or fi folosit la inceput oamenii carul de lupta in razboi si nu foloseau razboinici calare? Primii cai folositi erau descendenti directi ai cailor salbatici din stepa, care din punct de vedere al dimensiunilor sunt similari poneilor de azi. Erau prea mici la inceput pentru a putea sustine razboinici cu echipament complet de lupta. Insa doi cai mici puteau trage cu usurinta si viteza doi razboinici urcati pe o platforma aflata pe roti.
Cu timpul au fost selectionate prin incrucisari repetate rase de cai cu dimensiuni mai mari si s-a trecut la utilizarea mai frecventa a arcasilor calari si a cavaleriei usoare. Aici este insa neclar daca primii care au facut asta au fost asirienii, popor semit ne-indo-european, sau iranienii din stepa. Cert este ca mai apoi utilizarea arcasilor calari a devenit "trademark"-ul iranienilor(sciti, persi, mezi, parti, sarmati etc.), care au perfectat si arcul "compozit"(fabricat din lemn, tendoane si fasii din coarne de animale printr-un proces complicat, care facea ca fabricarea unui arc sa dureze luni intregi), rezultand un arc mic ca dimensiuni dar cu putere si raza de actiune mare, perfect pentru utilizarea calare. Este chiar interesant cum toate aceste elemente, plus stilul de viata nomad, au devenit mai tarziu, in evul mediu, "trademark"-ul unor alte grupuri de popoare, turco-mongolii, desi initial ele au fost tipice pentru niste popoare indo-europene.
Tot iranienii(cred ca mezii sau persii daca tin bine minte) au creat si prima rasa de cai suficient de puternici incat sa poata purta razboinici in armura si astfel a aparut pentru prima data si cavaleria grea. Pe langa parti si persi, specialisti in utilizarea cavaleriei grele au devenit mai apoi sarmatii, cu care romanii au avut mult de furca si care apar reprezentati inclusiv pe Columna ca aliati ai dacilor(vezi poza atasata). Iranienii au fost si primii care au folosit lancea lunga(denumita de ei kontos) si sarja cavaleriei grele, tactici ce mai tarziu urmau sa devina elemente caracteristice ale cavalerilor vest-europeni medievali.

Ceva interesant s-a intamplat insa in stepa in perioada tarzie a antichitatii si a inceputului evului mediu. Popoarele iraniene indo-europene care dominasera zona au inceput sa fie inlocuite treptat in arealul respectiv de popoarele turcice si mongole. Respectivele popoare(cu fizionomie clar asiatica, ne-indo-europeana) au preluat tacticile si armamentul iranienilor, ba chiar inclusiv elementele specifice de vestimentatie - de ex. popoarele turcice au adoptat initial nu caciulile de blana tipice mai tarziu ca forma tatarilor, ci caciulile ascutite si cu "urechi" tipice scitilor si partilor, fapt care face ca inclusiv pecenegii din evul mediu sa fi avut foarte probabil o imbracaminte foarte similara cu cea a scitilor reprezentati pe vasele grecesti din perioada antichitatii(de altfel bizantinii au continuat mult timp sa se refere la popoare ca avarii, pecenegii si altii cu numele generic de "sciti").
Si ca un amanunt interesant, in perioada medievala se nasteau inca multi kirghizi cu parul rosu, iar la mongoli inclusiv Genghis Han se pare ca a avut o astfel de culoare de par
Oroles

Alexandru_Dacicus
Posts: 112
Joined: 04 Jan 2009, 13:05

Re: Caii si folosirea lor

Postby Alexandru_Dacicus » 14 May 2009, 00:10

Respectivele popoare(cu fizionomie clar asiatica, ne-indo-europeana) au preluat tacticile si armamentul iranienilor


Valabil pentru grupurile coborate din Siberia si Altay spre stepa (de ex. maghiarii), dar nu intotdeauna nou-veniti erau in mod cert superiori din punct de vedere militar... Cam de fiecare data cand impinsi de schimbari climatice sau de politica vreun grup nou trecea aceea trecatoare dintre Turkestan coborand inspre stepe, in Campia Turanica, lasau dezastru in urma. De multe ori ii invingeau cu usurinta si pe chinezi, sasanizi, si mai tarziu pe invadatorii islamici, care stapaneau foarte bine arta razboiului calare. Daca e sa dam crezare Shah-Nameh, suveranii sasanizi sa lupte impotriva bizantinilor, Hephtalitilor (avari) platindu-le tribut !

Si ca un amanunt interesant, in perioada medievala se nasteau inca multi kirghizi cu parul rosu, iar la mongoli inclusiv Genghis Han se pare ca a avut o astfel de culoare de par


Asa e. Au mai ramas totusi si unele populatii compacte, Alanii au avut regat pana la Gingis-Khan care i-a nimicit... au ramas din ei doar Ossetini (cei din republica separatista unde a avut loc razboiul de asta-vara) si alte grupuri din Caucaz. O informatie (de dictionar, e drept, si asupra careia sunt destul de sceptic), spune ca in peninsula Crimeei, la momentul includerii Hanatului in Rusia Tarista (sec XVIII), mai existau si grupuri de goti germanici...


Return to “Izvoare scrise”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron