Page 1 of 1

ro1918

Posted: 02 Feb 2009, 04:51
by admin
"Ceahlăul este muntele împărat, este podoaba, poezia ţării, este izvorul tainic al legendelor şi doinelor neamului nostru, este ochiul etern deschis asupra hotarelor moşiei strămoşeşti."
(Nicolae Gane)


In spatele maretiei si ale peisajelor minunate, Ceahlaul ramane in istorie ca un munte invaluit in primul rand in misterele care il inconjoara. Desi, prin inaltimea sa, Ceahlaul este departe de a egala alte piscuri romanesti, in zilele de vara, cu cer senin si in anumite coditii de luminozitate, poate fi vazut totusi, de pe tarmul Marii Negre, aflat la mai mult de 500 de kilometri distanta. Nu de putine ori, localnicii si turistii aflati in zona, au vazut la orele rasaritului desupra Ceahlaului, jocuri de lumini unice si impresionante, mai mult sau mai putin explicabile. Deasemenea, se considera, inca din vechime, ca Ceahlaul ar fi fost salasul zeului Zamolxis.

„Umbra Piramidei” si „Calea Cerului”

Asa cum spuneam, Ceahlaul nu atinge nici pe departe altitudinea unor piscuri romanesti sau est-europene, cu toate acestea, el poate fi observat de la 500 – 600 de kilometri departare. Fenomenul a fost relatat si de Gheorghe Asachi in anul 1859: „Corabierul de pe Marea Neagra vede piscul cel inalt al acestui munte, de la Capul Mangaliei si pâna la Cetatea Alba. Locuitorul de pe tarmul Nistrului vede soarele apunând dupa masa acestui munte, iar pastorul nomad, dupa ce si-a iernat turmele sale pe câmpiile Bugeacului, se intoarce catre casa având in vedere vârful Pionului, sau Ceahlaului”.

Continuarea si imaginile pe... http://www.ro1918.com/Cercetare/Cercetare.html

by OldKnight