Postby admin » 02 Feb 2009, 02:43
Doi reenactori ai Asociatiei Datina Strabuna din Oradea au participat azi intre orele 12-15 la un eveniment cultural-educativ organizat la Tebea, judetul Hunedoara, de catre Asociatia Tara Iancului din Deva, prin grija presedintelui acesteia, domnul Paul Marginean.
Actiunea s-a numit "Veniti la Tebea sa colindati cu noi, pentru strabuni, eroi si pentru voi" si a umplut cu participanti toata biserica cu tricolor din Tebea. Prin aceasta manifestare s-a dorit sa se comemoreze 160 ani de la inceperea revolutiei romane din 1848 din Transilvania, condusa de Avram Iancu si 90 ani de la Marea Unire. Ca si oficialitati au fost prezenti primarul din Baia de Cris si protopopul ortodox din orasul Brad.
Biserica cu tricolor din Tebea poarta acest nume deoarece in trecut cand arborarea tricolorului romanesc era interzisa de catre stapanirea straina, romanii din localitate si-au pictat tricolorul pe tavanul bisericii, pentru ca macar la slujba de duminica sa il poata vedea.
Printre invitati s-au numarat copiii de la cateva scoli din tinutul Zarandului si anume de la licee din orasul Brad, din comunele/satele Ribiţa, Vaţa de Sus şi Vaţa de Jos, Hălmagiu si altele.
Dupa o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti in amintirea stramosilor cazuti pentru apararea acelor locuri, elevii scolilor prezente au prezentat un concert de colinzi traditionale de cca 1 ora. Majoritatea elevilor erau imbracati in costume populare specifice zonei de provenienta a lor.
A avut loc si o lansare de carte, iar cuvantarile tinute de presedintele Asociatiei Tara Iancului, de protopopul ortodox si de catre primar, au evocat sacrificiile luptatorilor romani ai lui Horea, Closca si Crisan, ai lui Avram Iancu, ale ostasilor romani din 1916-1919 si 1944-45, dar si ale populatiei civile care a cazut victima nenorocirilor razboiului, fiind amintiti mai ales cei cca 40.000 romani care au cazut in timpul revolutiei din 1848/49 in Muntii Apuseni. Tuturor acestora le este dedicata noua placa comemorativa ce poate fi vazuta de azi incolo in panteonul eroilor de la Tebea.
Tot elevii, cei ai liceului din comuna Halmagiu, au pus in scena o adaptare a piesei de teatru intitulata "Iancu la Halmagiu", scrisa de Paul Everac, in amintirea zilelor petrecute de eroul national in aceasta localitate.
Noi, reenactorii, am beneficiat de o primire deosebit de calduroasa din partea organizatorilor si a publicului. Au fost admirate uniformele si s-a apreciat initiativa si efortul de a ni le confectiona. La aflarea informatiei ca reprezentam voluntari ardeleni din armata romana, nu am mai scapat de cei care doreau sa afle si mai multe informatii despre acest subiect, fiind foarte apreciate toate detaliile oferite si legatura cu zona in care ne aflam.
Ne-am constituit garda si am dat onorul la monumentul inaugurat, care a fost dezvelit de catre primar si presedintele ATI, sfintit de soborul de preoti prezent.
La plecare am fost reasigurati ca prezenta noastra a fost mai mult decat benefica in spiritul pastrarii traditiilor si educarii noii generatii, si am fost invitati si la alte evenimente ce vor avea loc.
by 21 inf