Sica

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: Sica

Postby Oroles » 19 Nov 2010, 09:27

Nu stiu sa fi facut cineva o astfel de analogie, pentru piese pe care le desparte mai mult de o mie de ani distanta, si care aratau diferit. Nu cunosc piesele din sec XII-XIII la care te referi, insa banuiesc ca e vorba de spade, care au lama dreapta si tais pe ambele fete. Diferenta de forma si functionalitate cred ca nu ajuta deloc la o comparatie a lungimilor. Oricum, cred ca un falx ajungea la 1 metru lungime, daca nu si mai mult, daca e sa ne uitam la metopele de la Adamclisi.
Oricum, comparatia cu armele de doua maini din sec XII-XIII ar fi buna cu alta piesa a dacilor, un tip de spada pt doua maini gasit doar in zona Sarmizegetusei Regia. Sunt gasite mai multe exemplare, din nefericire fara lama completa. Manerul este insa complet la cateva exemplare, si e clar o arma de doua maini, cu lama dreapta si cu tais pe ambele fete
Oroles

DACUL
Posts: 55
Joined: 16 Dec 2009, 00:20
Location: SIBIU

Re: Sica

Postby DACUL » 19 Nov 2010, 14:49

Lama dreapta folosita de daci nu era imprumutata de la celti? Cand ma refeream la analogia dintre cele doua tipuri de arme aveam in vedere criteriul de utilitate . Trebuie sa fie destul grea o arma ca sa justifice manerul pentru doua maini. Pe urma utilizarea celor doua tipuri trebuie sa fi avut similitudini desi lama curba impune alte miscari decat lama dreapta. Probabil ca arheologia experimentala ar putea face lumina.
Zamolxe cu voi .

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: Sica

Postby Oroles » 19 Nov 2010, 15:10

Arma cu lama dreapta de care vorbesc nu are legatura cu sabiile celtice. Alea erau arme de o singura mana, si s-au gasit exemple si mai tarzii, care au putut fi folosite si de daci. Exemplarele de la Sarmizegetusa sunt putine, si doar in aceasta zona gasite. Nu stiu ca celtii sa fi avut arme de doua maini, dar nu e exclus. Din ce mi-a zis Gelu Florea, seful santierului de la Sarmizegetusa Regia, armele de doua maini sunt destul de rare in antichitate.
Oroles


Return to “Viaţa militară”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron