arme si bijuterii

User avatar
RVBOBOSTES
Posts: 480
Joined: 08 Dec 2008, 21:06
Location: Şimleu Silvaniei/Cluj Napoca/Baia Mare
Contact:

Re: arme si bijuterii

Postby RVBOBOSTES » 09 Mar 2010, 09:42

Influenta romana e mai mult decat puternica din sec. I ante, iar in I post e prezenta in toate domaniile de activitate (e un lucru clar cunoscut prin numeroase studii si carti in domeniu, nu are rost sa insistam). In ceea ce priveste armamentul ofensiv, armele dacilor au avut aceeasi evolutie ca a toturor armelor barbare din restul Europei. Pentru toata lumea barbara, incepand cu a doua jumatate a sec. I dupa Hr., spadele devin mai mici, adaptate unui nou tip de infanterie (influenta romana in primul rand), pentru ca incepand cu a doua jumatate a sec. II d. Hr., ele raman (majoritatea) scurte, dar mai late, pentru ca apoi sa se lungeasca din nou (devenind lungi si mai late). Suntem in sec. III d. Hr. cand deja si in armata romana se renunta incet-incet la spada de tip gladius, romanii adaptandu-se acum la sistemul de lupta barbar, tot mai multe trupe adoptand ca principala arma de lutpa spatha "barbara".
Revenind la daci si la sec. I d. Hr., dupa cum se stie, luptatorii cu falx erau o minoritate, existenta lor este in afara oricaruiu dubiu (cu siguranta zona Muntilor Orastiei). In ceea ce priveste luptatorii cu sica acestia la randul lor nu formau grosul armatei, sica nu putea fi purtata de oricine, ea avand puternice valente spirituale si simbolice cu o semnificatie mai profunda...Noi, in TDA am insistat pe aspectul falx/sica tocmai puternicului impact (surse scrise in primul rand...) facut de acestea in urma razboaielor cu romanii, devenind (toate categoriile de arme curbe), dupa cum stie toata lumea, un simbol etnic, ce-i desemna pe daci.
Rvbobostes

DACUL
Posts: 55
Joined: 16 Dec 2009, 00:20
Location: SIBIU

Re: arme si bijuterii

Postby DACUL » 09 Mar 2010, 12:00

Sa inteleg ca armele de care vorbesti erau folosite de un corp sa-i zicem de elita? Marea masa a armatei fiind inarmata cu ce se nimerea? Daca da atunci inseamna ca exista un sistem de recrutare pentru acest corp, un antrenament , o ordine de lupta si probabil o "cazarma" unde erau cantonati . Daca acesta era sistemul se aseamana cu cel medieval cu armata permanenta la care se adauga "oastea de stransura". Intrebare: se verifica o astfel de teorie -cu privire la existenta unui corp de elita-, poate o garda a regelui?
Zamolxe cu voi .

User avatar
RVBOBOSTES
Posts: 480
Joined: 08 Dec 2008, 21:06
Location: Şimleu Silvaniei/Cluj Napoca/Baia Mare
Contact:

Re: arme si bijuterii

Postby RVBOBOSTES » 09 Mar 2010, 12:20

In ceea ce priveste arma de tip sica nu era o recrutare pentru acest tip de arma. Se mostenea statutul personajului, sica devenind (ca si pilleus-ul) o arma ce desemna statutul deosebit al celui ce il purta, apartenenta la o clasa superioara, nobila, razboinica, bine definita la toate populatiile antichitatii.
Pentru falx problema e mai diferita, dar nu imposibil de a i se atribui o oarecare utilitate.... Descoperirile arheologice (putine ce-i drept) de pana acum arata marea concentrare a armelor de tip falx in zona capitalei regatului dac. Nu gasim astfel de descoperiri in zone mai indepartate (Moldova, Mintenia, Transilvania nordica...). Pe langa asta mai stim ca in iarna din 101-102 Decebal a plecat cu cei mai buni oameni ai sai (Dio Cassius) sa organizeze contraofensiva dunareana. Pe monumentul triumfal de la Adamclisi, dedicat acestor evenimente, apar aproape in exclusivitate razboinici daci inarmati cu falx. Cam astea ar fi cele 3 "conjuncturi" prin care am putea presupune existenta unei trupe de elita, de soc, poate chiar de garda personala a regelui...din zona capitalei dacice. Mai multe lucruri concrete nu avem, deci mergem (fortand la maxim, dar fara a exagera) ce ce avem la indemana...
Rvbobostes

DACUL
Posts: 55
Joined: 16 Dec 2009, 00:20
Location: SIBIU

Re: arme si bijuterii

Postby DACUL » 09 Mar 2010, 13:02

Metalul din care erau facute falx este deosebit fata de cel din alte arme? Ma gandesc ca la o analiza a metalului s-ar putea stabili o zona de provenienta (poate chiar un tipar de prelucrare). Existenta unui corp de trupe permanent (antrenat si echipat uniform ) nu poate sa treaca neobservat si mai ales asa cum am spus trebuie sa lase urme in teren. Poate daca se va sapa la Sarmisegetuza se va descoperi ceva in sensul asta.
Zamolxe cu voi .

User avatar
Oroles
Posts: 857
Joined: 11 Dec 2008, 21:16

Re: arme si bijuterii

Postby Oroles » 10 Mar 2010, 21:50

Experti baietii, ce sa zic, nici macar nu au scris numele corect: arma la care fac trimitere se numeste mahaira (machaira)!, insa asta e o sica, mahaira arata putin diferit
Oroles

User avatar
moxxy
Posts: 479
Joined: 09 Sep 2009, 19:02
Contact:

Re: arme si bijuterii

Postby moxxy » 10 Mar 2010, 22:57

am dat un search pe google si printre altele am dat peste linku asta

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic ... t=machaira

machaira asta arata de fapt cam ca si falcata iberica, acest tip de arme (asemanatoare)fiind raspindit in toata lumea, de ex in Nepal, celebrul khukuri al trupelor gurkha...

User avatar
moxxy
Posts: 479
Joined: 09 Sep 2009, 19:02
Contact:

Re: arme si bijuterii

Postby moxxy » 10 Mar 2010, 22:58

da, linku nu se refera la machaira, ci la altceva...hihihi...


Return to “Viaţa militară”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron