Page 1 of 2

Platosa lui Comosicus

Posted: 05 Mar 2010, 20:17
by Comosicus
Am pus 2 poze pe care le-am primit de la fratele Oroles care ma ajuta cu finalizarea platosei.
Vreau sa-i multumesc si sper sa reusim sa o terminam pana la Roma.

Image Image

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 06 Mar 2010, 17:33
by DACUL
Cat va cantari camasa de zale?

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 06 Mar 2010, 17:35
by DACUL
Scuze acum am vazut ca zalele sunt din piele . Banui ca se poate face si din metal. In realitate daca era facuta din metal apara de lovituri?

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 06 Mar 2010, 22:05
by micha
Orice armura are puncte tari si puncte slabe, asa ca si Lorica Squamata (armura de solzi) are astfel de puncte. Eu as spune ca e o armura foarte echilibrata, e mai flexibila decat Lorica Segmentata (armura din placi) si mai rezistenta decat Lorica Hamata (camasa de zale) mai ales impotriva armelor care inteapa. E folosita mai ales de trupele de cavalerie (dar nu numai) si apare cu precadere la sarmati si la romani fiind facuta din solzi de bronz si ceva mai rar de fier. O armura completa din solzi era destul de grea si poate din cauza asta la daci apar doar putini solzi la un loc, probabil acopereau cu fier doar punctele vitale restul ramanand neaparat sau acoperit cu piele.

Comosicus, arata foarte bine sirurile. Le pui de jur imprejur sau doar pe partea din fata?

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 06 Mar 2010, 22:07
by micha
Iarasi am uitat sa ma semnez : Marius Barbarus

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 07 Mar 2010, 10:37
by RVBOBOSTES
Armuri cu solzi din metal sunt doua in Asociatia noastra in curs de confectionare. Cum vor avansa baietii, probabil ca vor aparea si poze...

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 07 Mar 2010, 11:23
by Oroles
Solzii ii pun de jur-imprejur, nu doar in fata. In afara de exemplarele pomenite mai sus de Marius, din bronz si mai rar fier, existau si armuri facute din solzi de piele, foarte impresionante, ca un exemplar din sec.6 a.Chr. gasit in zona scitica

Image

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 07 Mar 2010, 12:13
by marius barbarus
Foarte interesanta armura din poza, nu stiam de ea. Orientalii astia au fost intotdeauna niste artisti in ceea ce priveste echipamentul militar . De curand am vazut niste reconstituiri de armuri si chiar de coifuri din Asia Mica (tot din prima epoca a fierului) facute din placi de os.
E foarte posibil sa fi avut si dacii solzi de piele, poate chiar combinati cu cei metalici. Nu ai putea sa incerci sa introduci in armura si cativa solzi metalici in zonele sensibile? Cred ca ar arata foarte bine.

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 07 Mar 2010, 12:23
by Oroles
Ar fi o chestie destul de riscanta sa introduc solzi de metal, fara a avea macar un model de imbinare solzi piele-metal pe la vreun popor antic. Riscul e sa dau in kitsch. Desigur, daca proprietarul (Comosicus) doreste, si are vreun model, pot face asta.

Re: Platosa lui Comosicus

Posted: 07 Mar 2010, 13:03
by Comosicus
Eu cred ca e oke doar asa cu solzii de piele, dar daca sunt modele si cu solzi de metal (are cineva foto?) si istoricii nonstri aproba echipamentul ..vedem.