Page 1 of 1

sabia celtica

Posted: 13 Jul 2009, 18:19
by dada mamusa
salut

am o spada celtica in lucru si as avea nevoie de pareri, opinii, sfaturi, imagini.

poate nu ar strica o discutie privind echipamentul unui tarabostes, asa cum reiese el din inventarul mormintelor de tip PPK. Lance, scut, sica, spada, zabale, paftale (rar camasa de zale, pinteni, coif, piese de car). spun asta in ideea ca sabia de tip falx, desi apare in dotarea ostenilor ( nu neaparat de rand*), nu este asociata cu inventarul nobililor din perioada regatului dac.


*Zoe Petre, Practica nemuririi. O lecturǎ criticǎ a izvoarelor greceşti referitoare la geţi, Iaşi, 2004, p. 256-260.

Re: sabia celtica

Posted: 13 Jul 2009, 18:40
by Oroles
Probabil sabia de tip falx nu era asa raspandita, cum arata de altfel si numarul descoperirilor. Cred ca nu era vorba de raspandirea ei in cadrul categoriilor tarabostes, sau comati, sau octapodes (categorie argumentata destul de serios de Zoe Petre-dupa parerea mea), ci as lega-o mai degraba de o clasa de razboinici motivati religios intr-o masura mult mai mare decat ceilalti daci. O dovada ar fi, dupa parerea mea si `neglijenta` lor privind orice masura de autoaparare, fiind asemanatori in aceasta privinta cu `gaesati`, clasa de razboinici celti (indiferent de etnicitate, trib) care in lupta apareau goi-pusca.
In legatura cu echipamentul tarabostes si cel cunoscut din descoperirile din aria PPK, nu stiu ce sa spun de contemporaneitate: descoperirile PPK sunt anterioare mentionarilor despre diferentierea sociala din cadrul statului dac, mentionari ce privesc perioada clasica, Burebista-Decebal. E posibil ca aceste diferentieri sa fi aparut odata cu Burebista. E la fel de posibil ca aceasta clasa sociala (tarabostes), sa fie tocmai oglindirea vechilor razboinici PPK, veniti din sud, si care au fost probabil principala cauza a dezagregarii dominatiei celtice in teritoriul transilvanean. Nu cred totusi ca ar fi deplasat sa ne facem si sabii drepte,de tip celtic. Chiar daca sunt un model aparut inainte de perioada razboaielor, nu cred ca a disparut din panoplia razboinicului dac, dovada in sensul asta fiind si descoperirea unei asemenea sabii in cetatea de la Piatra Rosie.

Re: sabia celtica

Posted: 30 Aug 2009, 23:11
by Alexandru_Dacicus
http://www.gallicobelgae.org/la_tene_chronology.htm

Aici sunt cateva desene sugestive, care sugereaza si evolutia armamentului in timp. Tine insa cont ca se refera mai mult la celtii occidentali, si nu e un articol de specialitate, e un site al unei asociatii de reenactment din cate imi dau seama...

Revin asupra subiectului in zilele urmatoare