Pentru cei interesati de subiectul arcuri

User avatar
Lup_Alb
Posts: 70
Joined: 14 Sep 2009, 11:02

Re: Pentru cei interesati de subiectul arcuri

Postby Lup_Alb » 03 Jan 2010, 16:00

Si eu sunt interesat de arcuri. Am vazut in apropierea orasului niste lemn de frasin care pare promitator si sper sa ajung prin februarie sa tai o bucata. Lemnul pentru arcuri se taie la sfarsitul iernii ca sa aiba minimum de seva in el ... ;) ... Urati-mi noroc :)

Tiamarkos
Posts: 226
Joined: 12 Jul 2009, 15:41
Location: In groapa, Marasti, partea putreda a Clujului.
Contact:

Re: Pentru cei interesati de subiectul arcuri

Postby Tiamarkos » 05 Jan 2010, 21:29

Daca il tai iarna in doua luni poti sa te apuci de el. Eu l-am legat si suspendat sa se usuce drept. Asta dupa ce l-am crapat. Este in Negreni pe langa targ, un atelier undeil fierbe si il usuca. Asa umbla vorba, dupa sesiune le fac o vizita.
Lup_Alb, de care vrei sa faci?
we all come from the goddess
and to her we shall return
like a drop of rain
flowing to the ocean
Image

User avatar
Lup_Alb
Posts: 70
Joined: 14 Sep 2009, 11:02

Re: Pentru cei interesati de subiectul arcuri

Postby Lup_Alb » 05 Jan 2010, 23:14

Ceva simplu, pentru inceput. Un arc clasic plat si poate si unul recurbat daca imi iese primul. Nu incerc inca un arc compozit pana nu imi iese macar acceptabil un arc simplu. N-am facut nici un arc serios pana acum, doar in copilarie cateva arcuri simpliste din corn si sanger care se stricau dupa un an sau doi pentru ca nu le uscam cum trebuie :) ...

User avatar
21 inf
Posts: 75
Joined: 07 Dec 2008, 15:36
Location: la oaste
Contact:

Re: Pentru cei interesati de subiectul arcuri

Postby 21 inf » 10 Jan 2010, 17:12

Din ce am mai învăţat eu de la cei din familia mea care prelucrează lemnul în Ţara Moţilor, tăierea diferitelor esenţe de lemn la timpul potrivit asigură nu numai o uscare corectă, dar şi faptul că lemnul nu va fi atacat de insectele dăunătoare de genul carilor. Din câte îmi amintesc, fagul parcă se taie iarna, prin ianuarie sau februarie. Fiecare esenţă de lemn are timpul ei potrivit de tăiere.

Pentru îndoire lemnul se fierbe, apoi se îndoaie după dorinţă. După îndoire, în forme speciale care ţin lemnul în forma curbată finală, care e dorită, acest lemn se afumă în camere de afumare de genul celor în care se afumă cârnaţii. Afumarea se face timp de 1-2 zile şi pentru aceasta se foloseşte rumeguş de lemn de diferite esenţe. În funcţie de acest rumeguş, culoarea finală a lemnului afumat va fi diferită, mergând de la maro până la verzui.

Dacă interesează pe cineva în mod deosebit recomandări privind perioada optimă de tăiere a diferitelor esenţe, spuneţi-mi şi o să îi întreb pe ai mei care încă locuiesc în munte şi se ocupă de prelucrarea tradiţională a lemnului.
Din Ţara Moţilor eu am venit!


Return to “Viaţa militară”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron