ARMATA ROMANA

User avatar
MARCIUS TURBO
Posts: 1821
Joined: 11 Dec 2008, 15:35

ARMATA ROMANA

Postby MARCIUS TURBO » 02 Mar 2009, 18:45

ADRIAN GOLDSWORTHY -"Armata romana dupa Marius" ( TOTUL DESPRE ARMATA ROMANA - Enciclopedia RAO 2008 - "The complet Roman Army" 2003 Thames& Hudson Ltd. London"

ARMATA ROMANA DUPA MARIUS

S-a afirmat adesea ca armata profesionista a fost creata de Caius Marius. In 107 i.Hr. acesta a fost ales consul si timis sa inlocuiasca pe comandantul armatei romane care lupta in razboiul numid, in ciuda opozitiei Senatului. Dupa ce i s-a refuzat dreptul de a mobiliza noi legiuni pentru a intari armata din Africa, lui Marius i s-a permis sa ia cu el doar voluntari. Intr-o mutare fara precedent, el a apelat la cetatenii cei mai saraci, la barbatii care nu aveau destula avere pentru a putea fi recrutati. Acestia, cetatenii numarati pe capete(capite censis)au raspuns cu entuziasm si s-au dovedit a fi soldati foarte buni. Legatura dintre proprietate si serviciul militar s-a rupt pentru totdeauna;acum recrutii nu trebuiau decat sa fie cetateni si proveneau in numar tot mai mare din randurile saracilor. Este posibil ca schimbarea sa nu fi fost brusca. Unii istorici sustin ca Marius doar a recunoscut o practica deja obisnuita. Desigur fusese redus nivelul minim de avere necesar pentru recrutare si exista dovezi ca voluntarii mai saraci au luptata alaturi de legiuni si au devenit soldati profesionisti, dar nu stim cati erau. Chiar si asa reforma realizata de Marius a fost o etapa importanta in trecerea de la militia romana la armata profesionista. Dupa putin timp, ultima mare revolta a aliatilor Romei din Peninsula Italica, un conflict extrem de violent cunoscut sub numele de razboiul social, a dus la acordarea cetateniei tuturor comunitatilor de la sud de raul Pad. Alele au disparut, toate trupele, fiind recrutate in legiuni organizate la fel.

NOILE LEGIUNI

Desi multe dintre traditiile legiunilor militiei s-au pastrat, noile unitati profesioniste sau semiprofesioniste erau fundamental diferite in ceea ce priveste spiritul si tactica. Noile legiuni erau mult mai durabile, pastrandu-si acelasi nume si acelas numar de -a lungul intregii lor existente. In trecut fiecare legiune purtase cinci stindarde, reprezentand o acvila, un cal, un taur, un lup, si un mistret. Marius a dat fiecarei legiuni o singura acvila de argint. Legionarii care considerau seviciul militar o cariera, nu doar o intrerupere a vietii obisnuite, au ajuns sa se indentifice foarte puternic cu legiunea lor si aceste unitati au dezvoltat un spirit de fraternitate extraordinar. Comadanti iscusiti precum Caesar vor profita de mandria legiunilor si de rivalitatea dintre ele.
Soldatii nu-si mai procurau singuri echipamentul, ci primeau arme, armura si haine de la stat. Diferentele dintre diversele clase sociale au disparut in cadrul unei legiuni; la fel si cavaleria si infanteria usoara. Toti legionarii erau acum infanteristi cu echipament greu, inarmati la fel, cu pilum si gladius. Soldatii erau organizati in centurii, cohorte si legiuni.

O centurie era formata din 80 de soldati, desfasurata pe patru randuri. Pentru ca avea un efectiv mai mare, centuriile erau mai potrivite pentru operatiuni independente decat manipulele mai mici din perioada anterioara.

O cohorta , era formata din sase (6) centurii desfasurate intr-o linie. , pe patru randuri.

O legiune era format din zece (10) cohorte, desfasurate pe trei linii.

Legiunea de 10 cohorte era mult mai flexibila din punct de vedere tactic si strategic. Profesionalismul si faptul ca legiunile erau acum permanente aduceau alte avantaje. Experienta si cunostiintele tehnice se pastrau mult mai usor si erau transmise generatiilor urmatoare, in loc sa se piarda, de fiecare data cand armata era demobilizata. In secolul I iHr. armata romana a inceput sa dea dovada de o cunoastere a tehnicilor de geniu neegalata de nici unul dintre dusmanii ei. Din legiuni faceau parte specialisti si meseriasi priceputi, precum si soldati care munceau de bunavoie pentru executarea lucrarilor de acest tip. Meseriasii formau echipe separate pe durata realizarii unei lucrari, in restul timpului ramanand dispersati in cadrul cohortelor, si indeplinind aceleasi indatoriri ca si ceilalti soldati.
( va continua)

Return to “Viaţa militară”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron